Nisan-2014 (4)

Muharrem Doğan: "Organik Pahalıdır Algısını Yıktık"

Sadece organik üretim yapan Orvital, ürün grubuna bakliyatı da ekledi.

Türkiye'de organik tavuk Eti ve kırmızı et üreten ilk firma olan Orvital Organik Gıda, çocuklar için ürettiği organik şarküteri ürünleriyle anne babaların içini rahatlatmıştı. Mart 2014'te fasulye, nohut, kırmızı mercimek, bulgur, makarna ve pirinci de organik ürün grubuna dahil eden Orvital Organik Gıda, bakliyat ürünlerinde "organik pahalıdır" algısını yıkıyor.

Uluslararası Organik Sertifikasyon kuruluşları ve zincir marketler tarafından denetlenen Orvital Organik Gıda, büyümesini sürdürürken bir yandan da sağlıklı nesillerin yetişmesi için 7'den 70'e herkesi bilinçlendirmeyi hedefliyor. 2009 yılından kurulan Orvital, her geçen gün ürün yelpazesini de genişletiyor.

Carrefour ve Real Zincir Mağazaları'nda raflara giren organik bakliyat ürünlerinin diğer organik ürünlerden %50 daha ucuz olduğuna dikkat çeken Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı ve Gıda Mühendisi Muharrem Doğan "2009 yılından beri organik tarım yönetmeliği çerçevesinde et ve tavuk ürünleri üretiyoruz. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tavuk Eti ile kırmızı Eti karıştırmayı yasaklaması; organik ürünler ile konvansiyonel ürünlerin arasındaki fiyat farkını azalttı. Amacımız organik beslenmeyi yaygınlaştırarak sürdürülebilir bir toplum sağlığı bilinci oluşturmak. Unutmayalım ki bugün artan hastalıkların büyük çoğunluğunun temelinde yanlış ve sağlıksız beslenme yatıyor. Bakliyatı tarladan sofralarımıza taşıdığımızdan hedeflediğimiz fiyat politikasını yakaladık. Sağlığıniz için %15'lik bir fark ödemek ki bu organik bulgurda ürün başına 1.5 TL eder, organik beslenmenin önünde bir engel değil artık. Organik pahalıdır algısını yıktığımız gibi organik beslenmenin önündeki fiyat engelini de kaldırdık. Toplumumuzun sağlıklı ve organik beslenebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

Organik tavuk ürünleriyle pazara giren Orvital, bugün tavuğun yanı sıra sağlığını ön planda tutanlara özel; organik kırmızı et, şarküteri ürünleri (sosis, salam, sucuk, döner) makarna ve bakliyatı kapsayan geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.

"Doğal ve köy ürünlerini organik gıdalardan ayrıştırın"

Avrupa'da örneği az bulunan Samsun'daki organik tesislerinde tavuk, Çanakkale Ayvacık'ta kırmızı et üretimi yapan Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı ve Gıda Mühendisi Muharrem Doğan doğal ve köy ürünleri ile organik üretimi karıştırmamak gerektiğine vurgu yaparak "Organik gıda, denetleme ve kontrollü üretimle eş anlamlıdır. Organik gıdanın yetiştirilmesi ve işlenmesinde, genetik mühendisliği, yapay ve benzeri gübreler, böcek ilaçları, yabani ot ve mantar öldürücü ilaçlar, büyütme düzenleyiciler, hormonlar, antibiyotikler, koruyucular, renklendiriciler, katkı maddeleri, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddeleri kullanılmaz. Organik gıda, tohumundan ve yetiştirildiği tarladan üretim aşamasına kadar her süreçte kontrol edilip, tamamen doğal yöntemlerle üretilir. Organik gıda üretilecek tarlanın organik sertifikası alması için en az 3 yıl hiç bir tarım ilacı ve kimyasal maddeye maruz bırakılmamış olması gerekir. Organik beslenme, çevresel toksinlerle (tarım ilacı kalıntıları, hava ve su kirliliği) karşılaşmamızı önemli ölçüde engellemiş olur. Organik ürünlerin bu kriterler göz önünde bulundurarak diğer üretim şekillerinden ayrı tutulması gerekir" dedi.