Nisan-2014 (3)

Gelecek nesiller için bir tehdit unsuru: GDO

TGenetiği Değiştirilmiş Organizma bir bilinmezdir ve bu bilinmezin ileride bize nasıl zararlar vereceği de bilinmemektedir.

Organik ürünler hem diğer ürünlere göre daha lezzetlidir hem de doğal yöntemlerle üretilen sebze ve meyveler tüketildiği için sağlığı olumlu yönde etkiler. Sağlıklı bir yaşam için organik beslenmeyi tercih etmelisiniz. Organik beslenme kişiyi zinde hissettirir. Aynı zamanda sporu es geçmemeli ve sigara ve alkolden de uzak durmalısınız.

Orvital Organik Gıda Kurucu Ortağı ve Gıda Mühendisi Muharrem Doğan'dan organik ürünler ve genetiği değiştirilmiş organizmalarla ilgili herkesin bilmesi gereken bilgileri aldık.

- GDO vücutta nasıl bir tahribat yaratıyor?

"Bir tehdit unsuru"

Dünyadaki ve Türkiye’deki organik tarım kanunlarında GDO’lu tohum veya hayvan ırkı tamamen yasaklanmıştır. Bu aslında bizim GDO’lu ürünlere yaklaşımımızın net ifadesidir. GDO bazı bilim adamlarınca çok tehlikeli olarak değerlendirilirken bazıları aynı tehdidi görmemektedir.

Gerçek olan bir şey var ki; GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizma, bir bilinmezdir ve bu bilinmezin ileride bize nasıl zararlar vereceği de bilinmemektedir. GDO, bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucu üretilen canlılardır. Genlerle oynanarak yapılan bir laboratuvar işlemidir. Canlılar üzerinde yapılan bu değişiklikler; canlı sağlığı, biyolojik çeşitlilik, ekolojik dengenin bozulması anlamına gelmektedir ve gelecek nesiller için de bir tehdit unsuru oluşturmaktadır.

- Organik ve inorganik gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?

Organik olmayan ürünlere inorganik demek yerine konvansiyonel tabirini kullanmak daha doğru olur. Organik ürünleri diğer konvansiyonel ve doğal adı altında üretilen ürünlerden farklılaştıran en temel konu toplum sağlığını koruyan Ar-Ge süreçleri, hayvan refahını ön planda tutan üretim anlayışı ve denetlemedir.

Tüm Orvital ürünleri, uluslararası sertifikasyon kuruluşu Ecocert IMO Denetim ve Belgelendirme Ltd. Şti. (TR-OT-003) ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sertifikalandırılmıştır. Ayrıca zincir marketler adına denetleme yapan bağımsız denetleme şirketleri (SGS ve Johnson Diversey) tarafından periyodik olarak denetlenmektedir. Tüm bu uzman denetleme prosedürleri dışında gıda üretimi yapan firmaların en güçlü denetçisi tüketici olmalıdır. Lütfen aldığınız ürünün üreticilerini ve üretim tesislerini kontrol edin.

Organik ürünlerin etiketlerinde olması gereken en önemli bilgiler: Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanlığı Organik Tarım Logosu, Organik Sertifikasyon Kuruluşlarının Logoları, Organik Üretim’e ait Sertifika Numarası’dır. Sertifikasyon numarası bulunmayan ürünlere dikkat edin. Alırken bakacağınız üretim bilgileri size yol göstereceği gibi organik bir tavuk etini daha tencerede kaynamaya başladığında anlarsınız. “Eskiden yediğimiz etin de et suyunun da tadı bir başkaydı” bu sözü çok duyar olduk. Çünkü eskiden her şey organikti. Organik üretimle birlikte; lezzette, kokuda, aromada sizi farklı bir deneyimin beklediğini rahatça söyleyebilirim. Organik ürünler size o eski günlerde kalan, özlediğiniz lezzetleri geri getirecektir.

İnorganik ne demek bilgi amaçlı iletmek istedik: Biyolojide su, mineral, asit, baz ve tuzlar gibi canlıların yapısında bulunan ancak canlı olmayan veya bir canlı tarafından üretilmemiş bileşiklerdir. Doğadan hazır olarak alınır, üretimi mümkün değildir.

Organik ürün sertifikası olan tüm ürünler gerçekten organik midir?

Uluslararası denetleme kuruluşları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından denetlenen sertifikalı tüm ürünler organiktir. Ancak organik sertifikası bir kez alınan bir belge olmadığından sürekli organik tarım yönetmeliğine uygun hareket etmelisiniz. Firmalar ve üretim süreçleri haberli ve habersiz denetimlere maruz kaldığından organik üretim yapan bir firmanın ürünlerinde hormon, antibiyotik, pestit ve ağır metal gibi kimyasallarla karşılaşıldığında ürünlerine el konur hatta tesisin kapanmasına kadar gider. Biz Orvital Organik Gıda olarak kurulduğumuz günden beri sadece ve sadece organik üretim yapıyor, bunu toplumsal sorumluluğumuzun en önemli parçalarından biri olarak görüyoruz.

Piliçlerin 28 günde yapay ışıkla büyütüldüğünü biliyoruz. Bir tavuk yenmeye hazır hale kaç günde gelir?

"Organik tavuklar yavaş büyür"

28 günde büyüme konusu ile ilgili olarak BESDBİR (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği) yetkililerinin görüşlerine başvurulmalıdır. Ben size organik üretim prosedüründen örnek verebilirim. Çünkü bizim uzmanlığımız organik üretim üzerine. Türkiye’de organik tavuk ve kırmızı et üretimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın Organik Tarım Kanunu ve Yönetmeliği’ne uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Açık alanda gezen, istediği zaman yem yiyen, yapay hiç bir ışığa maruz kalmadığı gibi dolaşım alanlarında serbestçe gezen Orvital tavukları, Uluslararası Organik Sertifikasyon kuruluşları tarafından denetleniyor, yem ham maddeleri periyodik olarak analize gönderiliyor. Organik üretim anlayışımızın bir parçası olarak kümesler gibi kümes önü dolaşım alanlarımız da organik olarak sertifikalandırılıyor.

Organik tavuklarımız konvansiyonel tavuklardan farklı özel bir ırktır ve en büyük özellikleri yavaş büyümeleridir. Çünkü konvansiyonel tavuklar ortalamada 40-44 günde kesime giderken organik tavuklarımız minimum 81 ortalama 90 günde kesime gitmektedir.

Marketten ya da kasaptan tavuk alırken organik olduğunu nasıl anlarız?

Organik Gıda’nın en büyük destekçisi büyük zincir marketlerde yer alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından onaylı ve ambalajlı ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Organik lezzetine alışanlar farklı bir ürün yediklerinde alıştıkları damak tadını aramakta, lezzet farkından dolayı bile organik ürün olup olmadığını anlar konuma gelmektedirler.